Skip to main content
Home » bibliografia
Breyerowa Janina, Kuchnia witaminowa, Wydawnictwo Hygjena Życia, Kraków 1927.
Gasik Anna, Kapusta biała, Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1984.
Izdebska Janina, Polska kuchnia i spiżarnia, Nakładem i Drukiem M. Arcta, Warszawa 1905.
Jacórzyński Bohdan, Przetwory z warzyw i owoców mało słodzone i bez cukru, Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa 1982.
Kalinowska Dorota, Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej, Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek 2014.
Kisielewski Aleksander, Przechadzki po polu i ogrodzie, cz. 2, Nakładem autora wspólnie z księg. Sayfartha i Czajkowskiego, Lwów 1870.
Kluk Krzysztof, Dykcyonarz roślinny, t.1, Drukarnia Xsięży Piarów, Warszawa 1805.
Kuchnia polska: niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich, Drukiem i nakładem Eernesta Lambecka, Toruń 1901.
Kuchnia pomorska. 241 przepisów, red. Krystyna Puzdrowska, Ośrodek Doradztwa Rolniczego Gdańsk Lipce, Gdańsk 1998.
Leśniewski Krzysztof, Kuchnia pałucka, Wydawnictwo Gaj, Bydgoszcz 2016.
Mering Andrzej, Jak przetwarzać owoce i warzywa na potrzeby własne, Związek Samopomocy Chłopskiej, Warszawa 1946.
Michalik Grażyna, Smaki Powiśla, DRUK Studio Siedem, Kwidzyń 2012.
Miernik Robert, Łatwe i oszczędne przetwory z owoców, warzyw i grzybów, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1956.
Miernik Robert, 150 domowych przetworów z owoców, warzyw i grzybów, Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa 1991.
Nauka gotowania do użytku ludu polskiego, Drukiem i Nakładem Wiktora Kulerskiego, Grudziądz 1915.
Ochorowicz Monatowa Maria, Uniwersalna książka kucharska, Nakładem Księgarni Polskiej Bernarda Połonieckiego, Lwów – Warszawa 1926.
Olick Maria, Maltych i grapa. Tradycja, specjały kuchni i inne ciekawostki z Borów Tucholskich, Miejska Biblioteka Publiczna, Tuchola 2007.
Przybylak Zbigniew, Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki, ZYSK i S-KA, Poznań 2005.
Przysmaki z Borów Tucholskich, Lokalna Grupa Działania Bory Tucholskie, Tuchola 2008.
Pyszkowska Kazimiera, Z działki na stół i do spiżarni, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1989.
Snaglewska Barbara, Zahorska Irmina, Potrawy staropolskie i regionalne, Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa 1989.
Stelmachowska Bożena, Rok obrzędowy na Pomorzu, Wydawnictwo Instytutu Bałtyckiego, Toruń 1933.
Szelągowska Grażyna, Czem chata bogata tem rada. Tradycyjna kuchnia wiejska, komentarz do wystawy, Muzeum Etnograficzne w Toruniu, Toruń 2003.
Szelągowska Grażyna, Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty woj. kujawsko-pomorskiego, Muzeum Etnograficzne w Toruniu, Toruń 2010.
Szychowska-Boebel Barbara, Lecznictwo ludowe na Kujawach, Muzeum Etnograficzne w Toruniu, Toruń 1972.
Szymanderska Halina, Wigilia, Prószyński i S-ka, Warszawa 2001.
Wasilewski Artur, Kulinaria Żuławskie, Lokalna Grupa Działania Żuławy i Mierzeja, brak roku wydania.
W kuchni i przy stole. Ksiónzka o jesciu na Kociywiu, Kociewski Kantor Edytorski, Tczew 2000.